فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مصطفی هاشمی*، زکیه نادری چنار صفحات 1-21

    پدیده دزدی دریایی و تروریسم در منطقه دریای چین جنوبی، باعث توجه و حضور بیش از پیش دولتهای ساحلی و قدرتهای منطقه ای در این مناطق شده است. هر چند این پدیده در گذشته، به عنوان یک چالش برای دولت‌های ساحلی به حساب می‌آمد اما امروزه با توسعه ابزارهای امنیتی، این فرصت را به دولت‌های ساحلی و فرامنطقه‌ای داده تا بتوانند به بهانه مقابله و مبارزه با دزدی دریایی و تروریسم بین‌الملل، درصدد نیل به اهدافی غیر از آنچه که به طور آشکار بیان می‌کنند باشند. سیوال پژوهش این است که نگرش نظام بین لمللی در مواجهه با دو پدیده دزدی دریایی و تروریسم در دریای چین جنوبی چگونه است؟ در پاسخ به این سیوال، مشخص شده که هریک از قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای رفتار متفاوتی نسبت به این دو پدیده از خود بروز می دهند. پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: تروریسم، دزدی دریایی، دریای جنوبی چین، آبهای آزاد
  • روح الله اسدی * صفحات 22-43

    جهان امروز، جهان شبکه ای است که شهرها برای بهره مندی از فرصت های جهانی و نیز برآوردن نیازهای شهری خود، نیازمند همکاری و رقابت هستند. همان گونه که جهانی‌شدن، دستور کار کشورها را به یکدیگر نزدیک ساخته، و کشورها در تراز ملی با هم وارد تعاملاتی با دستور کارهایی مشترک می‌شوند، در تراز شهری نیز، شهرها با توجه به داشته‌ها و نیز نیازهایشان پای در تعاملات با دیگر شهرها می‌گذارند. دیپلماسی شهری می تواند بسان ابزاری مدیریتی، جهت حضور بین المللی شهرها به کارگرفته شود. از این رو، بنا نهادن دیپلماسی شهری بر پایه داشته‌های هر شهر، امکان موفقیت و بهره‌وری آن را بسیار افزایش می‌دهد. با توجه به موقعیت شهر مشهد، کشورهای اسلامی یکی از اهداف عمده برای برقراری یا ایجاد پیوندهای دیپلماسی شهری می‌باشند. این مقاله به دنبال اولویت‌بندی کشورهای اسلامی در راستای اهداف دیپلماسی شهری مشهد است. بدین منظور با استفاده از منابع کتابخانه‌ای، آمار و اطلاعات رسمی و سازمانی، گزارش‌های معتبر جهانی و انجام20 مصاحبه با متخصصین و مسیولان مرتبط، اقدام به جمع‌آوری اطلاعات گردیده است. برای اولویت‌بندی شهرها و کشورهای اسلامی از چهار سنجه‌ی: منطقه جغرافیایی، پیشینه تاریخی و اشتراکات فرهنگی، میزان روابط تجاری، و سطح روابط سیاسی میان ایران و کشورهای اسلامی استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد که 10 کشور اول برای اهداف دیپلماسی شهری مشهد به ترتیب عبارت است از: آذربایجان، عراق، هند، افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکیه، عمان، قرقیزستان و قزاقستان.

    کلیدواژگان: دیپلماسی شهری، کشورهای اسلامی، مشهد
  • حجت مهکویی*، مریم شعبانی صفحات 44-68

    موقعیت سرزمینی و شکل هندسه سرزمین در موقعیت ژیواستراتژیک و ژیوپولیتیک کشورها مهم است. از معاهده وستفالی (1648) که حکومتهای سرزمینی شکل گرفته اند، کشورهای مختلفی با هندسه سرزمینی متفاوت ایجاد شده اند. از این رو، هدف اصلی در این پژوهش واکاوی تغییرات هندسه سرزمین در برخی کشورهای اسلامی بعد از 11 سپتامبر 2001 در خاورمیانه و شرق آفریقا می باشد. این مقاله با روش کیفی و ماهیت توصیفی-تحلیلی با رویکردی به نظریه ژیوپولیتیکی، مدل فضایی گسلهای ژیواستراتژیک فعال جهان درصدد پاسخ به این پرسش است که آیا هندسه سرزمین برخی کشورهای اسلامی در خاورمیانه و شرق آفریقا بعد از سال 2001 تغییراتی داشته اند؟ بر مبنای این پرسش، انگاره پژوهش این است که در هندسه سرزمین برخی کشورهای اسلامی در خاورمیانه و شرق آفریقا بعد از سال 2001 تغییراتی اتفاق افتاده است. طرح تقسیم سرزمین کشورهای اسلامی در خاورمیانه، ریشه در قرارداد سایکس- پیکو (1916) دارد که بر مبنای آن، امپراتوری عثمانی میان ابرقدرتهای آن زمان تقسیم شد. بعد از سالها و بعد از حوداث 11 سپتامبر در سال 2001، سناریوهای جدیدی برای کشورهای اسلامی نوشته شد؛ از موضوعات مطرح در این سناریوها، توجه دوباره به تقسیم سرزمینی برخی از کشورهای اسلامی بوده است. شرق آفریقا و خاورمیانه، مناطقی هستند که تغییرات هندسه سرزمینی در آنها رخ داده است و یا در آینده دوباره اتفاق خواهد افتاد. نتایج نشان می دهند که در کشورهای اسلامی در شرق آفریقا، شکل گیری کشور سودان جنوبی را شاهد بوده ایم و در سوریه در خاورمیانه نیز بلندیهای جولان که توسط اسراییل اشغال شده است، اخیرا از سوی دولت آمریکا به عنوان سرزمین این کشور شناسایی گردیده است، هرچند که کشورهای دنیا و سازمان ملل این موضوع (جدایی بلندیهای جولان) را به رسمیت نشاخته اند.

    کلیدواژگان: هندسه سرزمین، کشورهای اسلامی، سودان جنوبی (جنوب سودان)، بلندیهای جولان، ژئوپولیتیک
  • محمدحسین پاپلی یزدی، علیرضا منصوریان، محمدرضا حافظ نیا، ابراهیم رومینا صفحات 69-88

    ایران جامعه ای چند قومی است و این اقوام علاوه بر اشتراکات فرهنگی، هر یک دارای ویژگی های زبانی، محلی و فرهنگی خود هستند. بدون تردید، وحدت و یکپارچگی ملی ایران، مرهون همزیستی و روابط مسالمت آمیز تاریخی اقوام با یکدیگر بوده، از این رو نمی توان مساله وحدت و یکپارچگی ملی ایران را بدون در نظر گرفتن مفاهمه، همگرایی و همزیستی بین فرهنگی و بین قومی توام با حفظ هویت ها مورد توجه قرار داد. این احساس جمعی مشترک که معمولا با ضمیر جمعی «ما» بیان می شود ضمن ایجاد همبستگی بین اعضای هر قوم، مرزهای نمادین و فاصله هر قوم را از اقوام دیگر تعیین می کند. میزان پای بندی اعضای هر قوم به هویت قومی خود و فاصله آنان با اقوام دیگر متفاوت است و این تفاوت تابعی از عوامل متعددی است که شناخت آن ها ضروری می نماید. مفهوم احساس نزدیکی قومی با پذیرشی که اعضای یک گروه قومی در قبال گروه دیگر قومی دارند، سنجیده می شود. این مفهوم اغلب برای سنجش درجه صمیمیت ممکن در روابط اجتماعی گروه های مختلف نژادی و قومی و رابطه بین اعضای آن ها به کار می رود.بررسی موضوع مذکور، با توجه به خصوصیات استان خراسان شمالی اهمیت و ضرورت بیش تری پیدا می کند.

    کلیدواژگان: فاصله بین قومی، همزیستی مسالمت آمیز خراسان شمالی اقوام، کرمانج، ترکمن، ترک، فارس
  • میثم سلیمانی*، سید اسدالله اطهری، غلامرضا میری صفحات 89-109

    کمبود آب، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان از مسایل و مشکلات سده ی کنونی است. براساس پیش بینی هایی برای سال 2030، حدود 47 درصد از جمعیت جهان، در مناطقی با کمبود شدید آب زندگی خواهند کرد. از طرفی نیز رودها مرزهای سیاسی نمی‌شناسند و این واقعیت، موقعیت منحصربه‌فرد و پیچیده‌ای را برای ایران و رودهای مرزی‌اش رقم زده است که یکی از حساس‌ترین آنها در رابطه با آب‌های مرزی ایران و افغانستان است. از جمله، اختلافات بر سر آب رودخانه هیرمند که از افغانستان سرچشمه گرفته و به تالاب‌ هامون ایران سرازیر می‌شود، قدمتی 150 ساله دارد و ایران و افغانستان را بارها پای میز مذاکره کشانده است که قراردادهای مختلفی نیز انعقاد شده است که تاثیرات چندانی بر روی مسئله بحران آب در سیستان نداشته است که منشا آن سیاست های تامین آب توسط افعانستان از این منطقه می باشد. در این راستا هدف پژوهش پاسخگویی به این سیوال اصلی است که بحران آب در سیستان و سیاست های آبی افغانستان چه بحران ها و پیامدهایی را برای سیستان و بلوچستان داشته است؟ برای پاسخ به این سوال و با هدف شناخت وضعیت منابع آبی در سیستان و بلوچستان که متاثر از این سیاست ها می باشد با استفاده از روش میدانی به بررسی آن پرداخته شده است. نتایج نشان میدهد که هیرمند تنها منبع تامین کننده ی آب سیستان است.

    کلیدواژگان: منطقه سیستان، سیاست های آبی، افغانستان
  • محمدرضا شجاعی فر *، محمودرضا انوری، معصومه حافظ رضازاده صفحات 110-131

    مطالعات متعددی به بررسی و تحلیل فرم شهری پرداخته‌اند. در این مطالعات مباحث مربوط به فرم شهری به طور کلی بر تقابل بین فرم‌های پراکنده و فشرده متمرکز شده‌است. اگرچه فرم‌های پراکنده و فشرده متمرکز دو الگوی غالب در این خصوص به شمار می‌رود، اما بررسی و تحلیل جامع سایر ابعاد فرم شهری و ارتباط آن با سایر ابعاد شهری مانند ویژگی‌های اجتماعی و اقتصادی به ندرت صورت گرفته است. در این مقاله از ده سنجه فضایی در قالب پنج بعد متمایز فشردگی، تنوع، تخلخل، تراکم و پیچیدگی جهت بررسی و تحلیل فرم شهری استفاده شده‌است و به بررسی رابطه بین فرم شهری و ویژگی‌های جمعیتی محلات با خصوصیات اجتماعی و جمعیت شناختی متفاوت پرداخته شده‌است. نتایج سنجه‌های فضایی نشان می‌دهد که تفاوت‌های قابل توجهی در ابعاد فرم شهری محلات شهری نمونه موردی وجود دارد. فرم شهری زاهدان دارای فشردگی و تراکم بالا، پیچیدگی و تخلخل پایین، و تنوع متوسط است. علاوه‌براین، نتایج رابطه فرم شهری با ویژگی‌های جمعیتی شهر زاهدان گویای این امر است که اگرچه رابطه مستقیم مثبت و معناداری بین ویژگی‌های جمعیتی و امتیاز ترکیبی سنجه‌های فضایی فرم شهری وجود دارد؛ این رابطه در خصوص تمامی سنجه‌های فضایی برقرار نیست.

    کلیدواژگان: فرم شهری، ویژگی های جمعیتی، سنجه های فضایی، شهر زاهدان
|
  • seyed mostafa hashemi *, zakiye naderi chenar Pages 1-21

    The phenomenon of piracy and terrorism in the South China Sea area, cause attention and the presence of more coastal states and regional powers in these areas . Although this phenomenon in the past,Was considered as a challenge for coastal states But today, with the development of security tools, The opportunity to bordering countries and extra-up They can cope with the excuse of the fight against piracy and international terrorism, seeking to achieve the goals that are beyond what is explicitly expressed.The research question is the attitude of the international system in the face of the phenomenon of piracy and terrorism in the South China Sea today? In response to this question, it was found that each of the regional and trans-regional powers behave differently towards these two phenomena are manifest.Descriptive and analytical study was conducted.

  • Rohollah Asadi * Pages 22-43
  • Hojat Mahkouii *, Maryam Sha'bani Pages 44-68

    Territory Position and Shape of Geometry of Territory are Important in Geostrategic and Geopolitical Positions of Countries. The Westphalian Treaty (1648), formed by Territorial States, has Created Different Countries with Different Geometry of Territory. Therefore, the main purpose of this study is to analyze the changes of land geometry in some Islamic countries after 9/11, 2001 in the Middle East and East Africa. This paper deals with qualitative method and descriptive-analytical nature of content analysis with the approach to geopolitical view the theory of the Space Model of Active Geostrategic Faults in the World has The question is whether the geometry of the territory of some Islamic countries in the Middle East and East Africa has changed after 2001? Based on this question, the research assumes that there has been a change in the geometry of the lands of some Islamic countries in the Middle East and East Africa after 2001. In Different parts of the World, Countries are dispersed in terms of the five forms Considered for Geometry of the Territory. Islamic Countries also have Territories with different Geometric Shapes. After September 11, 2001, when new Scenarios for Islamic Countries were written, one of the Issues Raised in these Scenarios was the focus on the Territorial division of some Islamic Countries According to Ethnicity and Religion. East Africa and the Middle East are areas where changes in Geometry of Territory have occurred or will happen again in the future. The Results show that in the Islamic countries of East Africa, we witnessed the formation of South Sudan, and in Syria in the Middle East also the Golan Heights occupied by Israel, recently identified by the US Government as their Country, although the Countries of the World and the United Nations have not recognized this issue.

  • alireza mansourian * Pages 69-88

    Review:Iran is a multi-ethnic society and in addition to cultural commonalities, each ethnic group has its own linguistic, local and cultural characteristics. Undoubtedly, the national unity and integrity of Iran is owed to the coexistence and peaceful historical relations of the tribes with each other, so the issue of national unity and integrity of Iran can not be maintained without considering intercultural and inter-ethnic communication, convergence and coexistence. Identities were considered. This common collective feeling, usually expressed by the collective pronoun "we", while creating solidarity between the members of each ethnic group, determines the symbolic boundaries and distance of each ethnic group from other ethnic groups. The degree of adherence of members of each ethnic group to their ethnic identity and their distance from other ethnic groups is different, and this difference is a function of several factors that need to be recognized. The concept of ethnic closeness is measured by the acceptance of members of one ethnic group toward another ethnic group. This concept is often used to measure the degree of possible intimacy in the social relations of different racial and ethnic groups and the relationship between their members. The study of this issue, due to the characteristics of North Khorasan province becomes more important and necessary.Keywords:Ethnicity, North Khorasan, sense of ethnic closeness, coexistence, ethnic identity

  • maysam solaymani * Pages 89-109

    Water scarcity, especially in arid and semi-arid regions of the world, is one of the problems of the current century. According to forecasts for 2030, about 47% of the world's population will live in areas with severe water shortages. On the other hand, rivers do not recognize political borders, and this fact has created a unique and complex situation for Iran and its border rivers, one of the most sensitive of which is in relation to the border waters of Iran and Afghanistan. For example, the dispute over the Helmand River, which originates in Afghanistan and flows into Iran's Hamoon Wetland, is 150 years old and has brought Iran and Afghanistan to the negotiating table many times, and various agreements have been concluded that have little effect on the issue. There has been no water crisis in Sistan, which stems from Afghanistan's water supply policies from the region. In this regard, the purpose of this study is to answer the main question: what crises and consequences have the water crisis in Sistan and Afghanistan's water policies had for Sistan and Baluchestan? To answer this question and to identify the situation of water resources in Sistan and Baluchestan, which is affected by these policies, it has been studied using the field method. The results show that Helmand is the only source of water supply in Sistan.

    Keywords: Sistan Region, Water Policies, Afghanistan
  • MohammadReza Shojaeifar *, MahmoodReza Anvari, Masoumeh HafezRezaZadeh Pages 110-131

    Numerous studies have examined and analyzed the urban form. In these studies, discussions of the urban form generally focus on the contrast between scattered, and compact forms. Although scattered, and concentrated forms are the two dominant models in this regard, but a comprehensive study and analysis of other dimensions of the urban form and its relationship with other urban dimensions such as social and economic characteristics have rarely been done. In this paper, ten spatial measures in the form of five distinct dimensions of compactness, diversity, porosity, density, and complexity have been used to study and analyze the urban form and the relationship between urban form and demographic characteristics of neighborhoods with different social, and demographic characteristics have been studied. The results of spatial measurements show that there are significant differences in the dimensions of the urban form of urban case studies. The urban form of city Zahedan has high compaction and density, low complexity and porosity, and moderate diversity. Also, the results of the relationship between urban form and demographic characteristics of Zahedan city show that although there is a direct positive and significant relationship between demographic characteristics and the combined score of spatial measures of urban form; This relationship does not apply to all spatial metrics.

    Keywords: urban form, Demographic characteristics, spatial measures, Zahedan city